Rabu, 2 Mac 2011

sumber rujukan komunikasi Islam

assalamualaikum,

ok, hari ni sy nak sambung topik Islam & Komunikasi.
seperti yang tercatat dlm entri sebelum ini, komunikasi Islam merupakan proses bertujuan untuk menyampaikan utusan kepada umat yang lain.

terdapat beberapa sumber yang yg menjadi rujukan komunikasi Islam, iaitu;

AL-QURAN
sebagai ajaran komunikasi

AS-SUNNAH
sebagai amali atau praktikal/model operasi

ULAMAK-ULAMAK
sebagai penerus pengembangan model komunikasi Rasulullah SAW dan Al-Quran dari masa ke semasa (melalui proses ijtihad dan prinsip dalil qat'i.

aktiviti komunikasi berkenaan dituntut oleh agama kepada umat Islam secara fardhu Ain dan fardhu Kifayah bagi memenuhi kepentingan dan kewajipan secara individu dan juga masyarakat.

senagai contoh;
fardhu Ain: (ibadah khusus) sembahyang, shahadah, puasa

fardhu Khifayah: jihad dan dakwah, penglibatan dlm proses keilmuan dan urusan kerja kemasyarakatan.

sacara kesimpulanya, segala punca atau sumber maklumat haruslah sah kebenaranya secara serentak supaya tak menimbulkan masalah dan gangguan kepada komunikasi dan penerimaan mesej.

firman Allah SWT yang bermaksud:

"sekiranya datang orang fasik membawa berita

maka selidiklah"

Selasa, 1 Mac 2011

komunikasi :D

Ape yang terlintas di fikiran korang bila nampak perkataan "KOMUNIKASI"
Semua org terlibat dalam proses ni, tapi bukan semua yg sedar akan pengertian sebEnarnye. Kalau tanye kat adik2 skolah rendah mengkin mereka hanya jawab ‘berbual’ atau ‘bercakap’. sy sendiri pun kalau bukan sebab belajar dlm  Masscomm maybe tak dapat jawab. Hehe…

Ok lah, lets make it short!
Pengertian komunikasi menurut istilah konversianal ialah,

"penghantaran maklumat melalui saluran tertentu kepada penerima."

Senang cerita komunikasi ni adelah penghantaran bahan maklumat yang mempunyai mesej tertentu. Ia di hantar melalui saluran atau media kepade penerima berkenaan.

Firman Allah SWT yang bermaksud:

Dan demi sesungguhnya Kami telah hubungkan turunnya firman-firman Kami (Al-Quran) dengan berturut-turut kepada mereka, supaya mereka beroleh peringatan (lalu beriman).

Komunikasi sosial ni slalu kite gunakan dalam proses macam memberi penerangan tentang maklumat, mendidik atau melatih, manghibur dan melamar atau mememujuk. Ok, di pihak penerima pulak, tujuan komunikasi adalah utk memeahami mesej atau suatu perkara, belajar dan berlatih, berhibur, seta menolak atau menerima.

Di bawah ni adelah antara istilah dalam hadis-hadis Rasulullah yang menggambar kan maksud komunikasi utk reference kawan2: )
·      Qara’a- membaca :(al-Nahl:98)
·      Baligh- sampaikan : (al-maaidah)
·      Basher- khabarkan :(al- Nisa’:138)
·      Qul- katakanlah : (al-ikhlas :1)
·      Dia’a- menyeru : (ali-imran:104)
·      Tawassaa- berpesan-pesan : (al-Asr:3)
·      Sa’ala – bertanya :(al-maaidah:4)
·      Sama’a- dengarkan : (al-Maaindah :108

Komunikasi Islam ni adalah berdasarkan bimbingan wahyu dan sunnah Rasulullah SAW atau dengan kata lainnya Al-Quran sebagai ajaran komunikasi, as-sunnah sebagai amali atau model operasi. Maka ulamak2 pula penerus pengembangan model komunikasi Rasulullah SAW dan Al-Quran dari masa ke semasa melalui proses ijtihad dan prinsip dalil qat’i.

Komunikasi
Ade beberapa prinsip komunikasi Islamyg dinyatakan dlm al-Quran. Antaranya:

Firman Allah yang bermaksud:

“perkataan yang baik dan pemberian maaf adalah lebih baik daripada sedekah yg diiringi dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan si penerima)

3 jenis komunikasi

Komunikasi dengan diri sendiri: berlaku dahulu sebelum komunikasi dengan pihak luar, berniat dan berfikir. Niat itu menetukan samada perbuatan seseorang itu sah atau tidak.

Rasulullah bersabda:

“Sesungguhnya setiap poerbuatan adalah dengan niat”